La Consulta de projectes pel Barri del Rec d’Igualada escull els tres projectes guanyadors i culmina havent assolit el seu objectiu; aconseguir que equips d’arquitectes i urbanistes d’arreu del món repensin el Barri del Rec a través del debat i l’intercanvi d’idees amb la ciutadania. Com a resultat, Igualada disposa de 15 projectes que reflexionen sobre el futur del Barri del Rec en diferents categories –Edificació i mixticitat d'usos; Espai públic i paisatge urbà; i Urbanisme i connectivitat– i posen sobre la taula diferents propostes sobre la seva possible configuració.

En aquest sentit, comença ara el procés de transformació del barri, que continuarà amb els àmbits de participació ciutadana lligats al Consell del Rec, posant a disposició de la ciutadania les 15 propostes –les tres guanyadores i les 12 finalistes–, per tal de poder repensar, reflexionar i començar a prendre decisions de cara a la configuració del barri més emblemàtic d’Igualada.

El veredicte dels projectes guanyadors s’ha fet públic aquest divendres a les 12h a l’Adoberia Bella, on s’ha reunit el jurat. Els equips guanyadors en cada concurs han estat ‘Una comporta a mida’ de l’equip redactor Inventario de arquitectura SL, en la categoria Edificació i mixticitat d'usos; ‘Confluència’ de l’equip redactor de Marcos Ruiz de Clavijo Cirajas, en la categoria Espai públic i paisatge urbà; i ‘Clau Rec’ de l’equip redactor de Lorena Maristany Jackson en la categoria Urbanisme i connectivitat. Els tres projectes han estat premiats amb una dotació de 6.000 euros per equip, que se sumen als 4.000 euros que ja van rebre per trobar-se entre els 15 equips finalistes, del total de 48 que es van presentar a la candidatura inicial.

Els 15 treballs han estat exposats durant l’acte de divendres a l’Adoberia Bella i es preveu exposar-los d’una forma més permanent a partir de setembre. Així mateix, l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) també ha mostrat el seu interès en mostrar els projectes a la seva seu, un cop hagi finalitzat l’exposició a Igualada.

 

Descarrega't els documents i les actes del jurat:

Relació de guanyadors de la Consulta del Rec

ACTA edicificació FASE II

ACTA urbanisme FASE II

ACTA espai públic FASE II

 

 

 

Aquest passat dissabte 25 de març el Museu de la Pell i l’Adoberia Bella van ser escenari d’una profitosa trobada entre veïns d’Igualada i una quarantena d’arquitectes i urbanistes d’arreu del país que formen part dels 15 equips que han estat seleccionats per a elaborar projectes a la Consulta pel Barri del Rec. En total, un centenar de persones van aportar les seves idees a la Jornada Participativa organitzada per l’Ajuntament d’Igualada, i es van posar en comú les inquietuds i aspiracions de diversos col·lectius -com ara entitats, veïns i propietaris- sobre el futur del barri.

La jornada va començar amb una presentació del segon tinent d’alcalde i regidor de qualitat urbana Jordi Pont, i de l’arquitecte Vicente Guallart de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC) com a institució coorganitzadora del a consulta. Una primera taula rodona amb diferents veïns i representants de col·lectius i entitats del Rec va donar el tret de sortida a la jornada i després els assistents es van distribuir en tres grups en funció dels àmbits temàtics amb què es divideix el concurs: Urbanisme i Connectivitat, Edificació i Mixticitat d’usos i Espai Públic i Paisatge Urbà.

Els participants van fer una valoració molt positiva de la Jornada. Els equips d’arquitectes s’han de posar ara a elaborar les seves propostes, i el jurat n’escollirà les 3 guanyadores (una per a cada categoria) el proper mes de juliol.

 Te la vas perdre? Aquí et pots baixar tota la informació 

Un jurat format per experts en arquitectura i urbanisme, representants de l’Ajuntament d’Igualada, del govern la Generalitat, i membres del Consell del Rec, van escollir aquest mes de febrer els 15 equips finalistes que seran convidats a participar a la Consulta de projectes pel Barri del Rec d’Igualada, entre un total de 48 equips presentats al concurs. 

Per a la categoria d’Urbanisme i Connectivitat, el jurat ha escollit els estudis Buur Scrl de Lovaina (Bèlgica), Carles Enrich Giménez de Barcelona, Miquel Raja Borràs d’Igualada, Lorena Maristany Jackson de Barcelona i Jvantspijker Uar Bv de Rotterdam (Països Baixos). Per a la categoria d’Edificació i Mixticitat d’Usos han estat seleccionats l’equip valencià Inventario de Arquitectura SL i quatre estudis barcelonins: Ravetllat-Ribas Slp, Ute: Jpam i Urban Facts, Esther Rovira i Map13 Barcelona. Finalment, en la categoria d’Espai Públic i Paisatge s’han escollit Jordi Henrich Monràs, Josep Miàs Gifré, Arriola Fiol Arquitectes SCP, Jansana-De La Villa-De Paauw-Arquitectes Slp i Marcos Ruiz de Clavijo Cirajas, tots de Barcelona. A l’hora de fer la selecció, el jurat va tenir en compte criteris com l’experiència del director o la multidisciplinarietat de l’equip. Tots quinze rebran una remuneració de quatre mil euros i tindran tres mesos per presentar un projecte de millora del barri del Rec d’Igualada. El jurat es tornarà a reunir per escollir un sol guanyador per a cada una de les tres categories.

Aquest dijous es van donar a conèixer els guanyadors en una nova reunió del Consell del Rec a l’Adoberia Bella, un Consell on hi participen una vintena de representants d’entitats i agents socioecòmics i institucionals de la Conca d’Òdena i que té com a objectiu acompanyar el procés ciutadà i fer el seguiment del procés participatiu de la Consulta de Projectes pel barri del Rec d’Igualada. Durant la trobada, el Segon tinent d'alcalde i regidor de Qualitat Urbana Jordi Pont va presentar també els detalls de la Jornada Participativa que tindrà lloc el dia 25 de març.

DISSABTE, 25 DE MARÇ, TROBADA DE LA CIUTADANIA AMB ELS ARQUITECTES SELECCIONATS

L’objectiu de la Consulta del Rec ha estat, des del seu inici, que els professionals de l’urbanisme i l’arquitectura coneguessin de primera mà la realitat del barri i les opinions i aspiracions dels veïns i els ciutadans per poder-les tenir en compte a l’hora d’elaborar les seves propostes.

És per això que l’Ajuntament d’Igualada ha organitzat per al dissabte 25 de març una Jornada Participativa oberta a tothom i on hi participaran els 15 equips seleccionats. Serà una sessió pensada perquè els arquitectes i urbanistes puguin interlocutar directament amb els igualadins que els vulguin traslladar les seves opinions i idees sobre el futur del barri. Tindrà lloc a l’Adoberia Bella de 10h a 13h i pot assistir-hi tothom sense necessitat d’inscripció prèvia.

El Consell del Rec ja ha escollit quines tres persones els representaran al Jurat que haurà d’escollir les propostes guanyadores de la Consulta de projectes del Rec. A la reunió celebrada el passat dijous dia 12 de gener a l’Adoberia Bella es va acordar que la representació del Consell serà col·legiada i anirà a càrrec de tres persones amb perfils diferents: un representant dels veïns, un representant dels propietaris i els empresaris del barri i, finalment, un representant de les entitats amb vinculació al Rec.

El Jurat es reunirà per primera vegada el proper dia 6 de febrer, i en aquesta primera reunió haurà d’escollir 15 propostes finalistes del total dels 48 equips presentats a la consulta, cinc per a cada una de les tres categories: Edificació i mixticitat d’usos, Espai públic i paisatge urbà i Urbanisme i connectivitat.

A més dels representants del Consell del Rec, el jurat està format per membres de l’Ajuntament com el Cap de Servei de Projectes, el Secretari i l’Interventor, i també per autoritats i experts del sector com un representant del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, el Director General d’Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalitat de Catalunya, el director de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona i un representant de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya. El jurat serà presidit pel regidor de Qualitat Urbana de l’Ajuntament d’Igualada.

En la seva deliberació, el jurat tindrà en compte criteris com l’experiència del director o la multidisciplinarietat de l’equip, i els quinze seleccionats rebran una remuneració de quatre mil euros i tindran tres mesos per presentar un projecte de millora del barri del Rec d’Igualada. Abans de començar a elaborar les seves propostes, però, els equips seleccionats participaran en una jornada amb veïns que se celebrarà un dissabte del mes de març al barri del Rec, i que inclourà una sessió d’informació i context general als assistents, una passejada pel barri i una sessió de coneixement directe amb la ciutadania perquè els arquitectes i urbanistes puguin interlocutar directament amb els igualadins que els vulguin traslladar les seves opinions i idees sobre el futur del barri.

Bona valoració dels debats de participació ciutadana
La reunió del Consell del Rec va valorar també els tres debats de participació ciutadana que s’han celebrat durant el mes de novembre i que van ser introduïts per experts i acadèmics en urbanisme i arquitectura. El regidor de Qualitat Urbana i segon tinent d’alcalde Jordi Pont va presentar al Consell del Rec l’informe quantitatiu dels debats, als quals van participar 89 persones (73% a títol individual i 27% en representació de diverses entitats). El cent per cent dels assistents van considerar l’experiència bona o molt bona. Les conclusions dels tres debats ciutadans es faran arribar als equips seleccionats perquè tinguin present l’opinió dels igualadins a l’hora d’elaborar els seus projectes.

A total of 48 teams of architects and town planners from all over the world have enrolled on the Rec Enquiry, in the three categories of the contest: Building and mixticity of uses, Public space and urban landscape and Urbanism and connectivity. Although it is still not possible to know exactly the origin of the teams because the envelopes will not be opened until November 25, due to the origin of the projects, it is verified that the majority of the teams are active professionals in Catalonia, but also teams from all over the state and even from more distant countries like Belgium have participated. Some teams have enrolled in more than one category.


Once the envelopes are opened, the Technical Committee and a jury of experts and social partners will select five teams for each of the three categories, taking into account criteria such as the experience of the director or the multidisciplinary nature of the team. These fifteen selected will receive a remuneration of four thousand euros and will have three months to present a project to improve the Rec neighborhood. Once the projects have been submitted, a winner will be selected for each of the three categories.


The last of the three thematic sessions for urban planning and connectivity was held on Thursday 17, with an introduction by the Mayor of Igualada Marc Castells and an initial conference by Carles Llop, architect, ETSAB professor and director of the Department of Urbanism and Spatial Planning of the UPC. This was the most participated of the three debates, surpassing the quarantine of attendees.The conclusions of the three citizens' debates will be sent to the participating teams so that they can keep in mind the opinion of the citizens from Igualada when it comes to developing their projects.

You can watch here the conference of Carles Llop. 

Page 1 of 3
Page 1 of 3
Load More